top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Google+ Social Icon

RECENT POSTS: 

Er zijn nog geen tags.

SEARCH BY TAGS: 

De geboorte van "De Film".......

Nu we het toch over beweging hebben, het leven gaat vanaf 1900 steeds sneller, zo hebben we in de vorige les geconstateerd.... En daar komt geen eind meer aan...We kunnen dus niet om "De Film" heen.

Zonder dat we het door hebben zijn we vanaf 1900 steeds sneller gaan bewegen, we tollen als krioelende mieren over de aardbol en happen naar adem, vooral omdat we zoveel zien en horen. Zo begon ook het beeld, dat eeuwen stil had gestaan, te bewegen. Ongelooflijk.....Op de kermis mochten mensen voor een paar centen kijken naar een trein die op hun afdenderde....onvoorstelbaar, een sensatie.

Dat iedereen nu op zijn mobieltje een filmpje kan maken, met geluid, en dat filmpje, gemonteerd en wel ook nog eens (bijna op het zelfde moment) de wereld in kan schieten....Waaauw.

Toen het beeld eenmaal in beweging was, was er geen houden meer aan. Er ontstond al snel een verdeling in taken. Tegenwoordig is "een bioscoopfilm" maken een industriele aangelegenheid, waarbij gespecialiseerde technici, producenten, acteurs, distributeurs, bioscoopexploitanten, bezoekers, schrijvers, muzikanten en popcorn verkopers betrokken zijn. In het begin waren het vooral slimme zakenlieden die geld roken en die "schrijvers en tekenaars" onder contract namen.

Vandaag speel ik de slimme zakenman door jullie de onderstaande opdracht te geven:

Maak een "photoplay en een script" voor me, met daarin "DE ACTIE" en de "spaarzame dialogen" die als "tussentitels" in de uiteindelijke film terecht moeten komen. Op basis van dit script gaat "de ontwerpafdeling" aan de slag met de bouw van "(mini) sets met kleurrijke klei acteurs en props" om de afzonderlijke scenes te kunnen verfilmen.

Ook wordt er een "regisseur" aangewezen om de uiteindelijke beslissingen te nemen....Film maken is geen oneindig democratisch proces. Er is een duidelijke taakverdeling en iedereen binnen de pikorde doet waar hij of zij goed in is en wat vooraf afgesproken is.

Wat ik nu in het voorgaande beschreven heb heet "preproductie", alles wat aan het filmmaken vooraf gaat heet dus preproductie. Je gaat pas filmen als je de preproductie met je docent besproken hebt.

Vervolgens begin je aan "De productie". Dit is de opname zelf. Er wordt een cameraman of vrouw aangewezen waarmee je een stop-motion filmpje gaat maken. Bij stop-motion worden voorwerpen (bijvoorbeeld: kleurrijke kleifiguren) beeld voor beeld verschoven voor een camera. De beeld-voor-beeld methode geeft mogelijkheden tot een vreemd bewegingspatroon. Het resultaat kan bijvoorbeeld een uit zichzelf bewegend theekopje zijn of een lopend oor...

OK, voor vandaagis dit voldoende informatie om aan de slag te gaan, in de volgende lessen kom ik nog regelmatig terug op de geboorte van "De Film" want de ontwikkelingen staan niet stil, zoals ik al zei: binnenkort kijken we niet meer naar film, maar zitten we er in, we doen mee met de acteurs....of ze nu echt zijn of niet, dat doet er niet toe, het voelt als echt en dat is best heeeel spannend.


bottom of page