© 2015 by Hans Belleman. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Google+ Social Icon

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Google+ Social Icon

RECENT POSTS: 

Please reload

SEARCH BY TAGS: 

September 1, 2018

June 13, 2018

May 17, 2018

March 21, 2018

February 8, 2018

March 19, 2017

January 10, 2017

Please reload

VIER VRAGEN AAN DE ROBOTS.....HALLO, HOORT U MIJ? ?

December 9, 2015

Vandaag gaan we het hebben over robots en kunstmatige intelligentie. Waarschijnlijk gaan ze allerlei banen ingrijpend veranderen en misschien vervangen. Dit klinkt bedreigend, maar is het niet. Mensen bepalen zelf hoe ze technologie gebruiken, dus kunnen we zelf meedenken om de veranderingen mede te bepalen. Vandaar dat we ons vandaag buigen over een aantal belangrijke vragen. We gaan als volgt aan de slag; we discussieren over de onderstaande vragen en ik laat een filmpje zien om onze verbeelding op gang te helpen bij de opdracht die we gaan maken.

 

Stelling 1.:

De overheid geeft veel geld uit aan de ontwikkeling van robots. Wij vinden dat de nadruk bij de ontwikkeling moet liggen op het ontwikkelen van robots die mensen helpen in plaats dat ze alleen maar robots ontwikkelen die menselijke arbeid vervangt.

 

Stelling 2.

Een van de belangrijkste gevolgen van robotisering is groeiende ongelijkheid. Mensen die robots bouwen, kunnen heel rijk worden, ondernemers die robots gaan inzetten ook. Maar wie wordt vervangen door robots heeft geen werk meer. Kunnen we bijvoorbeeld belasting heffen op het gebruik van robotten en daarmee de groeiende ongelijkheid nivelleren?

 

Stelling3.

Het wordt tijd dat robots ingezet gaan worden in het vastgeroeste onderwijs. Ze hebben eindeloos veel geduld, zijn zeer intelligent en kunnen verschrikkelijk goed uitleggen. Maar ze kunnen een aantal dingen ook niet, of niet goed. Creativiteit vergt een lenigheid van geest waar robots jaloers op zouden zijn (robots kunnen niet jaloers zijn? toch? De kernvraag voor de toekomst is: welke taken, relaties en verantwoordelijkheden willen we bij de mensen houden. Een robotrechter is heel erg goed in het toepassen van wetten, maar wil je dat een oordeel wordt geveld door een robot of door een mens?

En, die vraag heb ik al eerder gesteld aan leerlingen: hoe reageer je op een robot-leraar, hoe zal die orde houden of niet?

 

Goed, hier kunnen we wel even mee uit de voeten: op je site maak je een kort verslag van het verloop van de discussie zoals jij die gevoerd hebt en vervolgens gaan we praktisch aan de slag met de onderstaande opdracht:

 

Ontwerp een robot die helpt. Geef aan in welke sector de robot actief werkzaam is. Hoe ziet de robot er uit. Noem vier punten waar de robot goed in is en noem vier eigenschappen waar de robot (nog) niet goed in is.

 

 

 

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now