Richard Hamilton, een Britse Pop-art kunstenaar die gefascineerd was door de consumptie-cultuur
Een belangrijke vertegenwoordiger van de Pop-Art is Richard Hamilton (1922-2011)
We teleporteren ons even naar de jaren 50 van de vorige eeuw. Hamilton, rond de 30, staat aan het begin van zijn succesvolle carrière. Een van de bepalende kunstwerken uit die tijd is een collage die hij gemaakt heeft met de lange titel: "Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?" Het is de woonkamer van de toekomst. Als materiaal gebruikte hij afbeeldingen uit luxe lifestylebladen, de bladen die we tegenwoordig Glossies noemen. Als we eens goed kijken naar dit werk dan zien we een gespierde bodybuilder. De kunstenaar voelt de nieuwe tijd goed aan, hij voorziet de cultus van de hedendaagse body cultuur, maar we zien nog geen teken van de Cyborg. Als wij nu een woonkamer van de toekomst zouden maken, mag de Cyborg niet ontbreken. Veel mensen die nu op aarde rondlopen zijn in feite al cyborgs; iemand die hulpmiddelen als een pacemaker en een hoorapparaat heeft, voldoet al aan de voorwaarde voor een Cyborg.
Verder zien we een "volmaakte" naakte vrouw, in een verleidelijke houding, met een lampenkap op haar hoofd. Wat zal de kunstenaar daar mee bedoeld hebben? Verbeeldt zij het licht, de warmte, de intimiteit van de veilige woonkamer waar we ons veilig wanen tegen de rampzalige buitenwereld? Het tweetal is door de nieuwste huishoudelijke gemakken van die tijd omringd: een TV, een uitvouwbare stofzuiger, een bandrecorder.
Het ironische van deze afbeelding van de huiskamer van de toekomst is dat sommige hypermoderne uitvindingen, (vandaag zijn wij de toekomst van Hamilton) alweer verdwenen zijn. Weten jullie wat een bandrecorder is, een fax? een chique bank in Bauhaus-stijl..... Ikea-stijl, zegt jullie waarschijnlijk wat meer.....
Hamilton vertelde toen hij het werk gemaakt had, dat hij de collage gebaseerd had op het verhaal van Adam en Eva. Hij had hen "geteleporteerd" naar het nieuwe opwindende leven in een huiskamer van de naoorlogse twintigste eeuw.
Het is een mooie omkering: Adam en Eva mogen zich niet laten verleiden. Er staat een zware straf op het eten van "De Appel". In de huiskamer van Hamilton mag je de verleiding juist niet weerstaan. Daar zien we het begin van de plicht tot consumeren......En vandaag de dag zijn we volkomen verdwaald, uitgeput van de eindeloze verleidingen. Het genieten is een plicht geworden, of nog erger: een verslaving. Een kenmerk van verslaving is geestelijke en of fysieke afhankelijkheid, je kunt bijvoorbeeld niet meer zonder je mobieltje, maar het eindeloze gebruik put je wel uit.
In 1957 omschreef Hamilton de popcultuur met een opmerkelijk vooruitziende blik:
Populair (bedoeld voor een massa publiek), kortstondig, oplossingen voor de korte termijn, overbodig, gemakkelijk vergeten, goedkoop, massaproductie, jong, gericht op de jeugd, grappig, sexy, effectbejag, glamorous.
De opdracht bij deze inleiding: beschrijf het bovengenoemde werk van Hamilton in eigen woorden en maak zelf een collage van "Mijn Huiskamer van de Toekomst".
Gebruik hedendaagse glossies voor het beeldmateriaal.