top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Google+ Social Icon

RECENT POSTS: 

Er zijn nog geen tags.

SEARCH BY TAGS: 

De zomer is begonnen.....


Hoe kun je laten zien of laten horen dat de zomer is begonnen? Goeie vraag.

Vogels fluiten uitbundig en zijn verliefd. Dat kun je zien en horen. Mijn verbeelding gaat met me aan de loop als ik, hoog in de lucht, zwaluwen hun kapriolen zie maken.

Ver en hoog vliegen, letterlijk en figuurlijk..... ontsnappen aan alle verplichtingen zoals in onze vakanties. Iedereen wil dat wel, maar voor de meeste van ons blijft het een mooie droom.....

Paul Gauguin was aanvankelijk een succesvolle effecten makelaar en kunst verzamelaar die het niet bij dromen liet....Hij verliet vrouw en kinderen en begon een leven als bohemien op het exotische Tahiti. In alles was Gauguin een tegenstrijdig mens, vriend en kwelgeest van Van Gogh..."Ik ben een groot kunstenaar en ik weet het, en Van Gogh heeft geprofiteerd van wat ik hem geleerd heb".....Zo begon Gauguin hoog van de toren te blazen, want door alleen maar goed te schilderen word je niet beroemd. Hij maakte zo'n ruzie met vriend Van Gogh dat die zijn halve oor er af sneed. Het was geen lekkere jongen, die Gauguin, maar dat nam niet weg dat hij, eenmaal op Tahiti, goed op stoom kwam. Hij maakte schilderijen die ons nog steeds inspireren.

Neem maar eens een van zijn werken als voorbeeld om er goed naar te kijken.

Let op zijn grote bijna kinderlijke platte vlakken, (had hij samen met Van Gogh mee geëxperimenteerd) Ook opmerkelijk: zijn kleuren, behoorlijk opgepept, want hij gebruikte kleuren die in de natuur niet voorkwamen, en dat was voor die tijd opmerkelijk, het waren immers de impressionisten, die in die tijd aan het roer stonden en die vonden het maar niks wat hij deed. Best moedig om tegen de heersende smaak in te gaan. Maar dat was voor de eigenheimer Gauguin juist inspirerend. Hij zette zich graag af tegen de tijdsgeest, ontvluchtte de toen al overheersende stress van de moderne tijd, maar maakte vol op gebruik van de nieuwe schilder technieken. Met zijn werk laat hij ons nog steeds genieten van wat hij allemaal aandurfde. Dat hij vrouw en kinderen achterliet,.... tja, het zal je vader maar zijn.......

Als opdracht gaan we aan de slag met het gevoel ook te willen ontsnappen.....we tekenen onszelf op de rug van een vogel, genieten van vrijheid in onze verbeelding is ook veel waard en als troostprijs....we kunnen lekker buiten tekenen, tenminste, als de zon schijnt.


bottom of page